Search This Blog

Saturday, February 10, 2007

Ερείπια...


Εκτός από τις βάρκες, έχω αδυναμία και στα ερείπια. 'Εχω φωτογραφίσει αρκετά, όχι όμως πολλά. Αυτό εδώ είναι ένα πολύ όμορφο δείγμα κτισίματος από πέτρα, με τον σωστό τρόπο, δηλαδή με το ταίριασμα της μιάς πέτρας με τις άλλες, και όχι με την χρήση άφθονης λάσπης, όπου κάθε πέτρα "πλέει" μέσα σε ένα στρώμα λάσπης κι έτσι ο κτίστης αποφεύγει το πελέκημα της πέτρας που είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του είδους της δομής αλλά και δυσκολία και μεγάλο μέρος του κόστους! Είναι κρίμα ότι τέτοια κτίσματα, με πολύ δουλειά των αυθεντικών τεχνιτών φορτωμένα, αφήνονται να ρημάζουν και πολύ συχνά να μετατρέπονται σε "πολυτελείς μαιζονέτες" του τσιμέντου και της οικοδομικής και πολεοδομικής αναρχίας!

6 comments:

Anonymous said...

Τα νησιά μας είναι γεμάτα με τέτοια κτίσματα, με τέτοια ερείπια. Δυστυχώς.
Και η Κάσος γεμάτη είναι. Στολίδια που χάθηκαν :(

tatine said...

είναι εικαστικά
είναι αρχιτεκτονικά και στέκουν εκεί σαν σκίτσα που δεν τελείωσαν κι όχι σαν παλιά κουφάρια που ξεχάστηκαν. είναι σαν σκηνικό θεάτρου, σαν να άνεβει μέσα τους ένα σπουδαίο θεατρικό, μόνο λίγο από το φως του Δήμου. ένα θεατρικό που σατυρίζει τις τούρτες που θέλουν να λέγονται σύγχρονες μεζονέτες. όμορφο αυτό που σ' αρέσει...

Ιωαννα said...

εικονες που σου αφηνουν περιθωρια να φτιαξεις ιστοριες που περασαν απο μεσα τους .


Ομορφη φωτογραφια , απο τα πολυ αγαπημενα μου θεματα


Ιωαννα

david santos said...

Helo!
Very nice.
Tank you

S`agapo greek

An-Lu said...

Οι πέτρες είναι το πιο γοητευτικό δομικό υλικό, ειδικά όταν φαίνονται...

Dodos said...

Σε όποια πόλη της Ελλάδας και να πας βλέπεις αρκετά μη διατηρητέα τέτοια κτίρια και είναι κρίμα γιατί όλα αυτα κρύβουν μια ιστορία. Στο Ηράκλειο που βρίσκομαι αυτή την εποχή κάνοντας μια βόλτα στα στενά της πόλης βλέπεις μες στα σκουπίδια αρκετά παλιά αρχοντόσπιτα. Αν θες μπορώ να σου στείλω μερικά.