Search This Blog

Friday, September 15, 2006

Κεραμίδια


Εδώ βάζω φωτογραφίες που περιέχουν στοιχεία που με εγγίζουν συναισθηματικά. Μπορεί να μην έχουν πάντα (ή σχεδόν ποτέ) καλλιτεχνικές αξιώσεις αλλά τα αντικείμενα είναι, συνήθως, συγκινησιακά φορτισμένα. Τα κεραμίδια είναι ένα τέτοιο αντικείμενο. Δεν έχω ξεκαθαρίσει εντελώς το γιατί (όπως και για τ ις περισσότερες φωτογραφίες μου, άλλωστε) αλλά βρίσκω την τέχνη της κατασκευής μιά κεραμοσκεπής, όπως λέγεται, ιδιαίτερα δύσκολη και το αποτέλεσμα, όχι μόνο αισθητικά όμορφο αλλά και χρηστικά σωστό (μόνωση, απορροή νερού, αντοχή στο βάρος του χιονιού, στην ανεμοπίεση, κλπ). Οι τεχνίτες της ξύλινης στέγης (της πραγματικής, όχι της διακοσμητικής που είναι πάνω από μπετόπλακα), έχουν να χειριστούν, εκτός από τα κεραμίδια, και διάφορα δύσκολα υλικά, όπως ξύλο, θερμομονωτικά και υγρομονωτικά υλικά, μολύβι, κ.α., να ξέρουν γεωμετρία για να σχεδιάσουν το ακριβές σχήμα και τις κλίσεις και πρέπει να εξασφαλίσουν στον ένοικο του σπιτιού την θερμική άνεση και την προστασία από τα στοιχεία της φύσης, ιδιαίτερα σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ακόμη και σήμερα που οι επιστήμες της οικοδομής έχουν εξελιχθεί, οι τεχνίτες της στέγης είναι αυτοί που αναλαμβάνουν, στην πράξη, την σχεδίαση και κατασκευή της στέγης, χωρίς μεγάλη συμμετοχή των μηχανικών σ' αυτή τη διαδικασία. Σ' αυτούς αφιερώνω τη σημερινή φωτογραφία, από ένα παλιό σπίτι σε χωριό της Ακαρνανίας.

4 comments:

Σταυρούλα said...

Μάστορες με την ιστορική έννοια της λέξης!Μαΐστωρ= αυτός που γνωρίζει καλά!
Καλημέρα, Βασίλη! :)

ViSta said...

Kαλησπέρα :-) ...Αυτή την στιγμή ακούω you are so beautiful to me... και οι στίχοι αυτού του τραγουδιού περιγράφουν τόσο καλά την άποψή μου για το τρόπο που νιώθεις και βλέπεις τα πράγματα... :-)

Κατά τα άλλα έχω ένα βάρος που κάποτε μου χάρισες κάτι πολύτιμο (ξέρεις τι) και δεν μπόρεσα να το αξιοποιήσω... μήπως θα ήταν καλύτερα να σου το επιστρέψω; Λυπάμαι που δεν φάνηκα άξια της εμπιστοσύνης σου... :-(

petalida said...

Ω τι θυμήθηκα με το σημερινό σου ποστ!
Όταν ερχόταν η εποχή να γυρίσουμε τα κεραμίδια της σκεπής! Δεν ήθελαν αντικαταστση ακόμα, απλώς μια μικρή επανα-τακτοποίηση.

Epicuros said...

Renata: Ναι, η λέξη Μαΐστωρ είναι ακριβώς αυτό. 'Εχω τη γνώμη ότι η αρχική της ρίζα είναι η λέξη "μέγιστος" που πέρασε στη λατινική και μετά από αρκετές μεταμορφώσεις (major, magister, κλπ). γύρισε στην Ελλάδα. Γερμανικά το λένε "Meister". Το "Master" το "Μaestro" (ίσως και το "Mister")πρέπει να έχουν την ίδια ρίζα. 'Ολα υποδηλώνουν υπεροχή, τελειότητα.

Vista: Εσύ ξέρεις πάρα πολλά για τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα... Μετά από αυτό που διάβασες! Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν έχει σημασία αν δεν έκανες κάτι. Τι να επιστρέψεις; ηλεκτρονικά στο έστειλα :-) Αν ποτέ μπορέσεις ασχολείσαι. Αν όχι δεν έγινε τίποτε! Ούτε ανάξια της εμπιστοσύνης μου στάθηκες. Δεν ισχύει αυτό! Να ξέρεις, θυμάμαι πάντα την παρατήρησή σου ότι η περιγραφή της Νίκης ταιριάζει με τη δική σου. Κάτι μου λέει αυτό!

Petalida: Χρειάζεται συντήρηση η κεραμοσκεπή. 'Εχει τις ευαισθησίες της.
ΥΓ: Πολύ μου αρέσουν, γευστικά, οι πεταλίδες. Κι όποτε βρω την ευκαιρία μαζεύω...