Search This Blog

Friday, September 22, 2006

Ο Πηλός


Κάποτε ο πηλός ήταν ένα υλικό καθημερινής χρήσης. Εύπλαστο, φθηνό, υγιεινό, φυσικό και όμορφο. Πλήθος από χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα ήταν φτιαγμένα από πηλό. Δεν ξεχνάμε τα κανάτια που έδιναν δροσερό νερό (ενίοτε και ...γαμπρούς, βλ. "Θεία απ' το Σικάγο"). Πιάτα, ποτήρια, παιχνίδια και πλήθος άλλα χρήσιμα αντικείμενα. Και, βέβαια, διακοσμητικά που και σήμερα, με διάθεση "ρετρό", τα αγοράζουμε και μάλιστα σε αλμυρές τιμές!

Οι κάτοικοι αυτού του σπιτιού, στην Ερμιόνη, φαίνεται ότι δεν είχαν την ίδια γνώμη για τα διακοσμητικά κολωνάκια από πηλό και προσπάθησαν να τα καλύψουν με ασβέστη. 'Ομως ο ασβέστης δεν άντεξε στον χρόνο και αποφάσισε να αποσυρθεί, με δόσεις! Τα ξεσκεπασμένα μέρη αποκαλύπτουν την ομορφιά του υλικού αλλά και τη μαστοριά του τεχνίτη που τα έφτιαξε.

9 comments:

An-Lu said...

Καλημέρα γείτονα!
Όντως η ομορφιά του φυσικού χρώματος του πηλού είναι αξεπέραστη!

petalida said...

Αυτή τη φορά λοιπόν θυμήθηκα πόσο είχα εντυπωσιαστεί την ολοπρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι τα κεραμικά φτιάχνονται ουσιαστικά από χώμα! Σα θαύμα μου φαινόταν!

CGP said...

Βλέπεις ο "ασβέστης" είναι υδατοδιαλυτός και με λίγη βροχούλα αποκαλύπτεται το γήινο μπαλούστρο σε όλη του την ομορφιά.

Συνέχισε να φωτογραφίζεις

~~kindergarden teacher ~~ said...

Πραγματικό έργο τέχνης ...και άσχετοι φυσικά αυτοί που τα κάλυψαν !!

bereniki said...

καλημέρα... εε τι να πω πάλι! πάλι τα ίδια θα πω... πολυ όμορφο :)

ATHENA said...

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑ ΠΗΛΙΝΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΟ ΜΠΑΛΟΥΣΤΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΒΑΨΙΜΟ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ...

nyctolouloudo said...

συμφωνώ με την ATHENA. τώρα υπάρχουν τα αλουμίνια ή ....και τίποτα!
καλαισθησία = 0
η κακογουστιά είναι στις δόξες της!

dimitris-r said...

Να 'τανε μόνο ο ασβέστης! Και το κακής ποιότητας χωμάτινο κολωνάκι είναι υδατοδιαλυτό, ιδιαίτερα στην Ερμιόνη πλάι στη θάλασσα όταν όλα τα τρώει η αλμύρα της θάλασσας.
Αγαπητέ, πιστεύω ότι η πατίνα του χρόνου, συνεπικουρούμενη από τα στοιχεία της φύσης, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.
Σίγουρα δεν θα σας άρεσε καθόλου η ίδια πατίνα σε σκέτο πηλό και μάλιστα χωρίς τα σχετικά τσιμεντοστοκαρίσματα τα οποία προσθέτουν τη δική τους πινελιά.
Ωραίες...ωραιότατες φωτογραφίες!

Epicuros said...

Ευχαριστώ όους για τα σχόλια. Τα κολωνάκια "αντέδρασαν" στο βάψιμό τους με ασβέστη και, ίσως με τη βοήθεια της βροχής και της αρμύρας, τον απέβαλαν. Βέβαια, φωτογραφικά ο ασβέστης βοήθησε!