Search This Blog

Tuesday, January 10, 2006

Η Σημειολογία των Ευχών...

Κάθε φορά που έρχονται γιορτές δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ για τη προέλευση και την σκοπιμότητα των ευχών. Κι εγώ εύχομαι σε συγγενείς και φίλους και παίρνω ευχές για τις οποίες ευχαριστώ τους ευχόμενους. Τώρα αν θέλουμε να αναλύσουμε αυτό το έθιμο θα βρούμε ότι:

1. Οι ευχές είναι η εκδήλωση καλών αισθημάτων. Λένε, μ’ άλλα λόγια: «εγώ είμαι καλός άνθρωπος και επιθυμώ το καλό σου και την ευτυχία σου». (Δεν ξέρω γιατί πρέπει να τονίζουμε ότι θέλουμε το καλό του άλλου· θα έπρεπε να είναι αυτονόητο αυτό!).
2. Οι ευχές είναι και μιά ευκαιρία για τους υποκριτές για να δηλώσουν ότι ενδιαφέρονται για την ευτυχία των άλλων ενώ δεν δίνουν δεκαράκι τσακιστό! Πολιτικοί, επιχειρήσεις, οργανισμοί κλπ, στέλνουν πακέτα καρτών με ευχές σε γνωστούς και αγνώστους για να δείξουν ότι τους θυμήθηκαν, τάχα, και ότι επιθυμούν σφόδρα το καλό τους, ενώ στην πραγματικότητα βλαστημούν για το έξοδο και το προσωπικό τους για την αγγαρία της αποστολής... Απλώς κάνουν «δημόσιες σχέσεις»!
3. Είναι μιά ευκαιρία δημόσιας προβολής, όπως η απίθανη, οργανωμένη, τελετή της ...υποβολής ευχών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στήνεται και όπου παρελαύνουν οι πολιτικοί για να του ευχηθούν και οι κάμερες να τραβάνε! Τι ξεφτίλα!
4. ‘Ολοι γνωρίζουμε ότι οι ευχές δεν μεταβάλλουν την ροή των γεγονότων και καμμία επίδραση δεν ασκούν στην τύχη του αποδέκτη των! Τότε γιατί αυτή η «σπατάλη» λόγων και άλλων πόρων;
5. Οι ευχές έχουν την εμπορική πλευρά τους: Εκατομμύρια κάρτες διακινούνται, τεράστια ποσά ξοδεύονται (και αντίστοιχα εισπράττονται) χιλιάδες άνθρωποι ζουν από τις ευχές που σε τίποτε δεν βελτιώνουν την μοίρα του λαμβάνοντος.
6. Εδώ και κάμποσα χρόνια οι ευχές κατέκτησαν και το διαδίκτυο, με εκατομμύρια ηλεκτρονικές «κάρτες» να ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών. Εκεί βρίσκουν την ευκαιρία και οι «κακοποιοί» του διαδικτυακού χώρου να περάσουν κακόβουλους κώδικες, spam και pop-ups στον υπολογιστή του ανύποπτου χρήστη. (Συμβουλή: Μην ανοίγετε «κάρτες» στο διαδίκτυο. Πολλές απ’ αυτές υπονομεύουν την ασφάλεια του υπολογιστή σας).

Σκέψεις σκόρπιες. Καμμία πρόταση. Απλώς διαπιστώσεις!

3 comments:

ellinida said...

Οι ευχές δεν κοστίζουν τίποτα και κάνουν κάποιους ευτυχισμένους . Υπάρχει κάτι ωραιότερο από το να σκορπίζεις χαρά στους γύρω σου ?
Φυσικά να είναι ειλικρινείς και όχι τυπικές .
Να περνάς όμορφα και να χαίρεσαι τις ευχές ... έστω κι'αν σου φαίνονται ψεύτικες .
Φαντάσου ένα κόσμο χωρίς αυτές , μίζερο , κακομοιριασμένο .

Epicuros said...

Η "ανάλυση" δεν είχε σκοπό να εξοστρακίσει τις ευχές. Απλές σκέψεις ήταν. Κι εγώ τις δίνω και τις παίρνω. Απλώς μ' έπιασε ...σημειολογική διάθεση!

Lao said...

..ακριβώς επειδή είναι ανέξοδες οι ευχές, γι' αυτό τόσο εύκολα χαρίζονται.
τώρα στο κατά πόσο μπορεί κανείς να σκορπίσει χαρά στους γύρω του, απλά και μόνο ευχόμενος, ε αυτό είναι κάτι που εγώ δεν νομίζω.
ο κόσμος χωρίς ευχές πιθανολογώ πως θα ήταν λιγότερο μίζερος, ίσως πιο παραγωγικός.
χίλιες φορές να προτείνεις, παρά να εύχεσαι