Search This Blog

Friday, January 13, 2006

Σεβασμός των Νόμων ή όχι;

Σε πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα περίπου 30% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν σέβεται τους Νόμους αλλά συμμορφώνεται όταν δεν μπορεί να κάνει άλλως!

Γνωρίζουμε την θέση του φιλοσόφου Σωκράτη σε σχέση με τους Νόμους. Και από τους νομικούς έχει, πολλές φορές, ερευνηθεί το θέμα της εγκυρότητας και της "ποιότητας" των Νόμων αλλά αυτό εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, ειδικά σε μιά χώρα όπως η Ελλάδα (ίσως και σε άλλες ...αφρικανικές ή τριτοκοσμικές χώρες) με τη γνωστή νομοθετική μεθοδολογία.

Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός (και δεν είμαι) για να αντιληφθείς ότι πάρα πολλοί Νόμοι (ή Π.Δ. ή Υπουργικές Αποφάσεις) γράφονται στο γόνατο ή γράφονται για να εξυπηρετήσουν κομματικά ή ιδιωτικά συμφέροντα "ημετέρων". Είναι "Νόμοι" (με τη γενικότερη έννοια της νομοθετικής πράξης) που δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες. Οι πολίτες αναμένουν, και δίκαια, ότι οι Νόμοι θα συνάδουν με την ηθική, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί για την κοινή γνώμη και το "περί δικαίοιυ αίσθημα" της κοινωνίας για τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν ο Νόμος δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά φυσικό είναι να προκαλέσει την περιφρόνησή του από τον Πολίτη. Κι αυτή η περιφρόνηση είναι πολύ επικίνδυνη γιατί προκαλεί την βαθμιαία απαξίωση της έννοιας του Νόμου, ως θεσμού που αποσκοπεί στην καλή λειτουργία της κοινωνίας.

'Ετσι, καταλήγει ο πολίτης να μην σέβεται τους Νόμους, γενικώς, αλλά να επιστρατεύει το δικό του περί δικαίου αίσθημα στις πράξεις του και να παρανομεί όταν νομίζει ότι η προσωπική του ηθική του το επιτρέπει. Και, φυσικά, η έννοια του "παρανόμου" αμβλύνεται και θα καταλήξει να μην έχει την απαξιωτική ποιότητα που υποτίθεται ότι πρέπει να έχει. Φυσικά αναφέρομαι στους πολίτες που έχουν επιλέξει να λειτουργούν στα πλαίσια της δικαιοσύνης και της ηθικής τάξης, ανεξάρτητα από του αν αυτές οι έννοιες εξυπηρετούνται από τη Νομοθεσία. Για τους "άλλους" δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα, μιά και οι επιλογές τους είναι συνειδητά άδικες και ανεξάρτητες από την ύπαρξη Νόμων!

Προσωπικά περιφρονώ τους Νόμους που έγραψαν κρετίνοι ή καιροσκόποι "στο γόνατο" ή με φανερή την ωφελιμιστική πρόθεση. Και κάθε πολίτης νομίζω πρέπει το ίδιο να κάνει και να το διαδηλώνει σε κάθε ευκαιρία.

4 comments:

Marialena said...

Επίκουρε, σκεπτόμενε εσύ fellow blogger καλωσόρισες! Ανταποδίδω την επίσκεψη και επαυξάνω στον σχολιασμό σου. (Το σκεπτικό μου θα το διαβάσεις αναλυτικά στην απάντηση του σχολίου που μου άφησες στο δικό μου blogoκαλυβάκι).
Εμένα ξέρεις τι με απασχολεί τελευταία (πολλά αλλά να μην το κάνουμε και ζήτημα!) Μ' απασχολεί λοιπόν η λειτουργία της μεταξύ μας επικοινωνίας και έκθεσης απόψεων και ιδεών στη κοινότητα του world blogging. Χρειάζονται νόμοι ή κώδικες επικοινωνίας έστω ή ζήτω η ελευθερία (ίσως και η ασυδοσία) και όλα επιτρέπονται? Κάποια ελληνικά ημερολόγια είναι παράδειγμα προς μίμηση, τόσο αισθητικά όσο και λόγω περιεχομένου και κάποια άλλα είναι απαράδεκτα. Έτσι συμβαίνει και στην πραγματικότητα αλλά δεν παύω να προβληματίζομαι. Όσο για τους Νόμους, αν σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους είναι μια καλή αρχή για μια κοινωνία εύρυθμη, αν όχι ισχύει ο Νόμος της Ζούγκλας.

Epicuros said...

Οι "νόμοι" και ο κανονισμοί στα Blogs αλλά και οπουδήποτε θα έπρεπε να είναι προς ενημέρωση και μόνο των "πολιτών" (με την ευρύτερη έννοια). Χρειάζεται κάποια οργάνωση σε όλες τις δομές. Σε ανεπτυγμένες κοινωνίες, με ανθρώπους που διαθέτουν πραγματική και όχι τυπική παιδεία, και δη ανθρωπιστική και κοινωνική, οι νόμοι δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης. Δεν χρειάζεται νόμος για να ξέρεις ότι δεν πρέπει να κλέψεις ή να σκοτώσεις. Όύτε ότι όταν τρέχεις με μεγάλη ταχύτητα θα προκαλέσεις ατύχημα. Η παιδεία προωθεί και αναπτύσσει και την αίθηση της δικαιοσύνης και του ορθού και σε μιά τέτοια,ιδεατή, κοινωνία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα ήσαν κοινωνοί ενός ανωτέρου πνεύματος ενότητας και αγάπης (δηλ. της γνώσης της ιδίας ουσίας σου με όλα τα όντα!)κανένας νόμος δεν χρειάζεται και αυτή θα ήταν μιά πραγματικά σοσιαλιστική νοινωνία όπως την ονειρεύτηκαν οι θεμελιωτές της ιδέας του σοσιαλισμού. Δυστυχώς απέχουμε πάρα πολύ ακόμη από μιά τέτοια κοινωνία και γι αυτό οι νόμοι είναι (ακόμη) χρειαζούμενοι. Ε, αυτούς τους νόμους ας τους φτιάξουμε σωστούς και όχι ηλίθιους... 'Οσο για τους κώδικες στα Blogs δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, πέραν από αυτούς της ευπρέπειας και του σεβασμού.

ellinida said...

Συμφωνώ με τις απόψεις σου , αλλά ... θα σεβόμουν μιά πολιτεία που με σέβεται !

Epicuros said...

Καλώς ήλθες Ελληνίδα. Ναι, Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Κι εγώ αυτό λέω και θα το δεις αν διαβάσεις και το άλλο γραφτό μου που αναφέρεται στους δ. υπαλλήλους.