Search This Blog

Wednesday, June 26, 2019

Το παραδοσιακό "Στιφάδο" της γιορτής Πέτρου και Παύλου στα Σπάτα - Cooking of "Stifado". Α traditional event during the Saints "Peter and Paul" festivities in Spata

Κάθε χρόνο συνεχίζεται το παλαιότατο έθιμο του μαγειρέματος του στιφάδου, κατά τη γιορτή "Πέτρου και Παύλου", (28/29 Ιουνίου), στα Σπάτα. 'Ενα ασυνήθιστο έθιμο που όμως έχει αγαπηθεί από τον λαό των Σπάτων και για την επιτυχία του οποίου εργάζονται εθελοντικά πλήθος δημότες της μικρής πόλης. Το έθιμο συνδυάζεται και με πανηγύρι και άλλες εκδηλώσεις που οργανώνει ο δήμος.

Το στιφάδο μαγειρεύεται σ' έναν χώρο του Λαϊκού Πανηγυρικού Συλλόγου Σπάτων, έξω από την πόλη, ανάμεσα σε ελαιώνες και αμπέλια. Προορίζεται για διανομή σε όσους δημότες των Σπάτων (ή και επισκέπτες) επιθυμούν να συμμετέχουν και καταβάλλουν και τη σχετική συμμετοχή (~30 Ευρώ για 4-5 μερίδες).

Περίπου ένα μήνα πριν από την ημέρα της γιορτής και πανηγυριού, δημότες που επιθυμούν να λάβουν μερίδες πληρώνουν την συμμετοχή τους και η οργανωτική επιτροπή  αναλαμβάνει την προμήθεια των υλικών. Το μαγείρεμα γίνεται σε τεράστια καζάνια. Το μοσχαρίσιο κρέας, μόνο, είναι περίπου 6 τόννοι και ανάλογες είναι και οι ποσότητες των άλλων υλικών (κρεμμύδια, μπαχαρικά, λάδι, ξύδι, σκόρδα, κλπ). Τα υλικά ετοιμάζονται μια μέρα πριν και στις 28/6 τοποθετούνται στα καζάνια που τα γεμίζουν μέχρι τα χείλη. Τα καζάνια βρίσκονται πάνω σε σιδερένια τρίποδα και απο κάτω τοποθετούνται τα ξύλα έτοιμα να ανάψουν.  

Κάποια στιγμή φτάνει ο μητροπολίτης της περιοχής και δίνει το σύνθημα για να ανάψουν οι φωτιές. Εθελοντές προσέχουν τα καζάνια όλη τη νύχτα και τροφοδοτούν τις φωτιές με ξύλα. 
Την επόμενη μέρα (29/6), 8 το πρωί, αρχίζει η διανομή του στιφάδου στους δικαιούχους και διαρκεί μέχρι τις 2 το απόγευμα. 

Οι φωτογραφίες είναι από το 2017.

*************************************************************** 
In the little town of Spata (located very close to the new Athens Airport) the very old custom of public cooking of Stifado takes place, every year, on the festive day of Saints "Peter and Paul" (June28/29). The custom continues, incessantly, over several centuries An amazing custom that was loved by the people of Spata and for the success of which, hundreds of citizens offer voluntary work. The custom is part of the festivities and other events organized by the Municipality of Spata.

 "Stifado" (a meal of veal or beef, cooked with onions, oil, vinegar, tomatoes and a multitude of spices) is prepared at the facilities of a local Public Festive Association, just outside of the town, amidst vineyards and olive groves. Stifado is intended for distribution to citizens and visitors that have signed up and paid a contribution (~30 Euros for 4 or 5 portions). 

About one month before the event, citizens wishing to participate, sign up and pay the respective fees. The organizing team takes care of the procurement of the required materials (meat, onions, tomatoes, oil, vinegar, garlic, and much more). The materials are prepared one day before the event and on June 28 are placed in huge cauldrons, filled up to the rim. The cauldrons sit on iron stands and underneath of them wood chunks are placed, ready to be kindled.

The signal for ignition is given by the bishop of the district. Volunteers monitor the progress of the cooking and keep feeding the fires with wood, throughout the night.
At 8 hrs. of June 29, the distribution of Stifado to participants, against the receipt of payment, starts and continues till 14 hrs.

The photos were taken in 2017.









1 comment:

LuxMar said...

Great fiesta, large scale commercial type cooking. Bravooooo