Search This Blog

Saturday, August 26, 2006

Φραγκόσυκα


Τα φραγκόσυκα είναι υπέροχα φρούτα ενός κακτοειδούς που βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς στη Μάνη και, γενικώς, σε ξερότοπους. Αν το φάτε προσέξτε τα πολλά και μικρά αγκάθια της φλούδας του. Είναι μικρά, δεν φαίνονται και αν μπουν στο χέρι σας βγαίνουν πολύ δύσκολα. Γι αυτό και δεν πιάνονται τα φραγκόσυκα με το χέρι! Η φλούδα απομακρύνεται με πηρούνι και μαχαίρι. Από την φραγοσυκιά μαζεύονται με χοντρά γάντια ή με ένα ...μπρίκι! Τα πολυάριθμα κουκούτσια του γλυκού καρπού καταπίνονται.

Η φωτογραφία είναι από την Κορώνη.

15 comments:

Αθήναιος said...

Πω πω δεν είναι ΚΑΙ ΓΑΜΩ τα φραγκόσυκκα; Ξέρεις πόσες συνταγές έχω;

Πότε τρυγάμε, περιμένω πρόσκληση για τον τρύγο!

Epicuros said...

Το σαρντονέ το τρυγίσαμε ήδη (λίγο είναι. Μόνο 100 λίτρα βγήκε) και είναι στα ανοξείδωτα για βράσιμο από χτες το μεσημέρι. Τον Σεπτέμβρη τρυγάμε και τα υπόλοιπα. Ακόμη είναι ξινούτσικα (μέτρησα χτες. Είναι 9,00 Β ακόμη). Μόλις βγει το πρόγραμμα του τρύγου θα σε ειδοποιήσω. Θα πατήσεις κι όλας. ΟΚ;

advocatus diaboli said...

Τέλεια τα φραγκόσυκα, (να είχαμε λίγα...) αλλά προσέξτε μια λεπτομέρεια. Τα ανοίγουμε με μαχαίρι και πηρούνι, μετά τα πλένουμε ξανά και τα τρώμε σε άλλο πίάτο από αυτό που τα ξεφλουδίσαμε. Γιατί, κάτι φίλοι μου που δεν το σκέφτηκαν, ακόμα βγάζουν με το τσιμπιδάκι φρυδιών από τις γλώσσες τους τα αγκάθια.

Αθήναιος said...

Ναι θα πατήσουμε. Τ'αγκαθάκια από τα φραγκόσυκκα δεν βγαίνουν με τσιμπιδάκι αλλά με σελοτέιπ ή μια κολλητική ταινιά που την περνάμε συνεχώς από το σημείο που έχου μπει τ'αγκάθια.

thalis said...

επίσης ποτέ δεν μαζεύουμε φραγκόσυκα κόντρα στον άνεμο...

Rodia said...

Υπέροχη φωτό!:-)

sevarose said...

Μμμμμμμμμ ..μ 'αρέσουν πολύ να τα
τρώω ...αλλά καθόλου να τα μαζεύω και να τα καθαρίζω...ευτυχώς ξέρει ο σύζυγος!!!

Kostas Koutsoukos said...

Tελευταία φορα που μάζεψα φραγκόσυκα ακολουθησα την τεχνικη του "μπρικιου" κι εγω.... αλλα και πάλι γέμισα αγκαθια....

Epicuros said...

Συνήγορος του Διαβόλου: Ακριβώς όπως το λες είναι. Ξεχωριστό πιάτο μετά το ξεφλούδισμα.

Σωστός ο Αθήναιος!

Θαλής: Αυτό δεν το έχω ακόυσει. 'Ισως έχεις δίκιο. Μπορεί να μας έλθουν τα αγκαθωτά φύλλα στο πρόσωπο!

Ροδιά: Ε, καλούτσικη είναι αλλά για υπέροχη δεν θα το έλεγα... Ευχαριστώ πάντως.

Σεβαροζ: 'Εχετε και στη Ρόδο φραγκοσυκιές; Δεν τις πήρε το μάτι μου...

Κώστας Κ.: Απρόσεχτος θα ήσουν... Καλλίτερα και μπρίκι ΚΑΙ γάντια!

nyctolouloudo said...

υπέροχα είναι....και μόλις χθες πέρασα από την Κορώνη

την καλησπέρα μου.

Reflex said...

Deliciuos :)

Ραφαέλλα said...

Εγώ πάλι που έκανα το συνειρμό με τη Φραγκοσυριανή, άσχετο ε;
χαχαααα(κρύο το ξέρω!)

Epicuros said...

Reflex: Yes, they are...

Μεθυσμένα Χρώματα: Φαντάζομαι δοκίμασες και φραγκόσυκα...

Ραφαέλα: Δεν πειράζει. Συνειρμοί είναι αυτοί. Δεν ελέγχονται... Αλλά και η Φραγκοσυριανή υπέροχοτραγούδι. Την άκουγα πριν δυό ώρες με τον ίδιο τον Βαμβακάρη...

renata said...

Μικρά στο χωριό είχαμε ένα καλάμι, ειδικά γι ατα φραγκόσυκα, μ' ένα γάντζο στην άκρη, για να τα φτάνουμε.

Anonymous said...

τα αγκαθια απο τα φραγκοσυκα βγαινουν με ελαιολαδο αλλα καλυτερα να μαζευονται με καλαμι το οποιο να εχει στη ακρη δεμενη κουπα για να μαζευονται απο μακρια.ξερει κανεις ποσες θερμιδες εχουν?